Yleistä ultraäänitutkimuksesta

Ultraäänitutkimus perustuu ultraäänen heijastumiseen eri kudosten rajapinnoista ja vaimenemiseen kudosten akustisten ominaisuuksien perusteella. Ultraääniohjausta käytetään hyväksi myös erilaisissa toimenpiteissä, kuten esimerkiksi kudos- ja solunäytteiden otossa.

Ultraäänitutkimus on radiologian erikoislääkärin suorittama tutkimus, jolla selvitetään mm. vatsan alueen kipujen ja vaivojen syitä. Se on myös hyvä menetelmä kaulan alueen, kuten esimerkiksi kilpirauhasen ja imusolmukkeiden tutkimiseen sekä tuki- ja liikuntaelimistön, kuten vaikkapa olkapään ja lonkan vaivojen selvittelyssä.

Ultraäänitutkimukseen valmistautuminen

Tarkista saamastasi aikaa varatessasi, miten tutkimukseen tulee valmistautua. Esimerkiksi vatsan alueen ultraäänitutkimuksiin tultaessa tulee olla syömättä ja juomatta, alavatsan tutkimukseen tultaessa tulee virtsarakon olla täynnä.

Mitä tapahtuu ultraäänitutkimuksen aikana?

Iholle levitetään geeliä ja kohde tutkitaan ultraäänilaitteen anturilla liikuttamalla sitä tutkittavan kohteen päällä. Tutkimus kestää 10-20 minuuttia tutkimuskohteesta ja mahdollisista toimenpiteistä riippuen.

Ultraäänitutkimuksen yhteydessä voidaan suorittaa myös toimenpiteitä, mikä tarkoittaa esimerkiksi nesteen poistamista keuhkoista tai näytteen ottamista vaikkapa eri elimistä tai rintarauhasesta

Ultraäänitutkimuksen jälkeen

Ultraäänitutkimus ei vaadi jälkiseurantaa. Neulanäytteen oton jälkeen saat tarvittaessa jälkihoito-ohjeet. Lääkäri tutkii otetut kuvat ja tekee niistä lausunnon. Hoitava lääkärisi kertoo sinulle tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä Seppälääkäreihin, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Ultraääni ilman lähetettä

Saat kauttamme lähetteen ulträänitutkimukseen mikäli et ole saanut lähetettä muualta. Mainitsethan lähetteen tarpeesta varatessasi tutkimusaikaa.

Ajanvaraus ultraäänitutkimukseen

Voit varata ajan ultraäänitutkimukseen soittamalla 014 5744 111. Jos et tiedä tarkalleen mitä tutkimusta olet etsimässä, niin me opastamme sinua mielellämme. Ystävällinen henkilökuntamme osaa auttaa aina tarvittaessa, eikä tutkimukseen pääsy jää kiinni esimerkiksi epäselvistä lähetteen tiedoista.

Varatun ajan voi perua kustannuksitta kun peruminen tapahtuu viimeistään edellisenä vuorokautena ennen varattua aikaa. Jos sinulla on jotain kysyttävää, niin soita meille, autamme mielellämme.

Tervetuloa!

Lue palveluistamme

Tutkimuksen jälkeen

Katso kuvia ja lausuntoja:
Potilaalle
Lääkärille

Kuvalevyn avausohje

Seppämagneetti Oy

  • Maanantai 8-19
  • Tiistai 8-19
  • Keskiviikko 8-19
  • Torstai 8-19
  • Perjantai 8-16
  • Lauantai Suljettu
  • Sunnuntai Suljettu

Ajanvaraus


Puhelin 014 5744 111

© 2021 Seppämagneetti Oy. All rights reserved. Kotisivut: Rotia PRKL Oy