Ultraäänitutkimus (kaikukuvaus, ultraäänikuvaus)

Ultraäänitutkimus on turvallinen ja paljon käytetty ihmiskehon tutkimusmenetelmä, jossa käytetään hyväksi ääniaaltojen heijastumista eri kudoksista. Ultraäänen avulla voidaan tutkia ihmiskehon eri osien toimintaa ja terveyttä. Yleensä tutkimuksen kohteena ovat erilaiset sisäelimet sekä sikiöt. Ultraäänikuvauksessa tarkastellaan yleensä liikkuvaa kuvaa ja osa diagnoosista tehdään tutkimuksen aikana.

Ultraäänitutkimuksen toimintaperiaate perustuu erittäin korkeaan, ihmisen kuuloalueen yläpuolella kulkevan äänen takaisin heijastumiseen erilaisten kudosten pinnoilta. Ultraäänet heijastuvat eri kudoksista eri tavoin, jonka pohjalta syntyvä informaatio voidaan kääntää tietokoneen kautta reaaliajassa seurattavaksi kuvaksi.

Mitä ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää?

Ultraäänikuvauksessa tutkitaan yleensä esimerkiksi vatsanalueen sisäelinten, kuten haimaa, munuaisia, maksaa tai vaikkapa sappirakon toimintaa. Ultraäänellä voidaan kuitenkin myös tutkia esimerkiksi kaulaa, rintoja, eturauhasen toimintaa, virtsarakkoa, sydäntä sekä lihaksia ja niveliä. Ultraääni ei ole kovin hyvä kuvantamismenetelmä luiden tutkimiseen, koska tiheät luut näyttäytyvät ultraäänikuvissa vain pintapuolisesti.

Yleisiä syitä joiden perusteella ultraäänitutkimuksia tehdään ovat esimerkiksi sappikiviepäily, tuki- ja liikuntaelimistön vaivat sekä oireet. Usein ultraäänellä voidaan tutkia myös raskaana olevan naisen kohdussa kehittyvän sikiön terveyttä. Ultraäänitutkimuksessa tarkastellaan reaaliajassa tutkittavien elinten muotoa, rakennetta sekä mahdollista verenvuotoa.

Milloin ultraäänitutkimusta ei voi tehdä?

Ultraääni on kuvantamismenetelmänä erittäin turvallinen, eikä sen käytölle ole olemassa juuri mitään esteitä. Ultraäänitutkimukselle voidaan kuitenkin joskus asettaa ennalta tiettyjä vaatimuksia, kuten syömiseen tai juomiseen liittyviä ehtoja. Näistä saat lisätietoja lääkäriltäsi tai Seppämagneetin henkilökunnalta.

Ultraäänitutkimuksen hoitopolku Seppämagneetissa

 1. Käyt lääkärin vastaanotolla ja saat lähetteen ultraäänitutkimukseen
 2. Varaat ajan tutkimukseen joko soittamalla tai sähköisesti
 3. Sinut kuvataan ja radiologian erikoislääkäri kirjoittaa lausunnon
 4. Kuvauksen tulokset hoitavalle lääkärille tai sinulle
 5. Palaat lähettävälle lääkärille kuuntelemaan tulokset ja niiden jatkohoidolliset seuraamukset

Jos sinulla on lähete ajanvaraukseen voit varata ajan nettiajanvarauksesta tai soittamalla. Jos lähetettä ei ole, varaa aika soittamalla. Seppälääkäreillä on myös tavattavissa lääkäreitä, jotka voivat arvioida kuvaustarpeen ja oikean kuvausalueen kanssanne. Kaikkien yksityisen puolen erikoislääkärien lähetteillä voi tulla kuvaukseen.

Ajanvaraus ultraäänikuvaukseen

Voit varata ajan haluamaasi ultraäänitutkimukseen soittamalla 014 5744 111. Jos et tiedä tarkalleen mitä tutkimusta olet etsimässä, niin me opastamme sinua mielellämme. Ystävällinen henkilökuntamme osaa auttaa aina tarvittaessa, eikä tutkimukseen pääsy jää kiinni esimerkiksi epäselvistä lähetteen tiedoista.

Varatun ajan voi perua kustannuksitta kun peruminen tapahtuu viimeistään edellisenä vuorokautena ennen varattua aikaa. Jos sinulla on jotain kysyttävää, niin soita meille, autamme mielellämme.

Tervetuloa!

Lue palveluistamme

Kilpirauhasen ultraäänitutkimus

Kaulan alueelle ultraäänitutkimus on yleisin kuvantamismenetelmä. Ultraäänellä voidaan tutkia kilpirauhasen lisäksi sylkirauhasia ja kaulan alueen imusolmukkeita. Tutkimus on kivuton. Tarvittaessa näyte otetaan samalla kertaa.

LUE LISÄÄ

Olkapään ultraäänitutkimus

Olkapään ultraäänitutkimus on lyhytkestoinen ja kivuton tutkimus olkanivelelle. Ultraäänitutkimuksella voidaan katsoa irtopaloja, kalkkeja nivelestä, sekä tutkia kiertäjäkalvosimen ja hauislihaksen pitkän pään jänteen kunto.

LUE LISÄÄ

Rintojen ultraäänitutkimus

Rintojen ultraäänitutkimus on ensisijaisesti käytettävä rintojen ja rintarauhasten tutkintamenetelmä alle 35-vuotiaille sekä raskauden tai imetyksen aikana. Rintojen ultraäänitutkimuksella voidaan esimerkiksi selvittää rinnassa olevan kyhmyn luonnetta tarkemmin.

LUE LISÄÄ

Vatsan alueen ultraäänitutkimus

Vatsan ultraäänitutkimuksella tutkitaan vatsan alueen sisäelimiä kuten maksa, haima, sappirakko, perna ja munuaiset. Alavatsan alueella eturauhasta ja virtsarakkoa. Esimerkiksi sappikivet ovat hyvin arvioitavissa ylävatsan ultraäänitutkimuksessa.

LUE LISÄÄ
Magneettikuvaus | Seppämagneetti

Yleistä ultraäänitutkimuksesta

Ultraäänitutkimus perustuu ultraäänen heijastumiseen eri kudosten rajapinnoista ja vaimenemiseen kudosten akustisten ominaisuuksien perusteella.

LUE LISÄÄ

Tutkimuksen jälkeen

Katso kuvia ja lausuntoja:
Potilaalle
Lääkärille

Kuvalevyn avausohje

Seppämagneetti Oy

 • Maanantai 8-19
 • Tiistai 8-19
 • Keskiviikko 8-19
 • Torstai 8-19
 • Perjantai 8-16
 • Lauantai Suljettu
 • Sunnuntai Suljettu

Ajanvaraus


Puhelin 014 5744 111

© 2021 Seppämagneetti Oy. All rights reserved. Kotisivut: Rotia PRKL Oy