Yleistä mammografiasta

30 vuotta täyttäneillä kliininen mammografia on rintarauhasen ensisijainen tutkimus. Mikäli radiologi näkee aiheelliseksi, mammografian yhteydessä voidaan tehdä myös rinnan ultraäänitutkimus.

Alle 30-vuotiailla tehdään aina ensin rinnan ultraäänitutkimus ja katsotaan sen jälkeen, tarvitaanko jatkotutkimuksia. Epäilyttävistä muutoksista otetaan kuvausten yhteydessä aina kudosnäyte.

Milloin mammografiaan?

Rintatutkimuksiin tulee hakeutua, jos rinnassa tai kainalossa tuntuu kyhmy, nännistä tulee poikkeavaa eritystä, rinnan iholla on punoitusta tai turvotusta, nänni tai iho alkaa vetäytyä tai rintaan tulee uusi kipuoire.

Mammografiaan valmistautuminen

Yleensä mammografiaan tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti. Voitte syödä ja juoda ennen tutkimusta normaalisti ja jatkaa tavanomaisten lääkkeiden ottamista.
Mikäli olette raskaana, kertokaa asiasta Teitä hoitavalle lääkärille tai viimeistään tutkimukseen tullessasi.

Tutkimuksen aikana

Mammografia kuvataan erityisesti sitä varten suunnitellulla röntgenkuvauslaitteella. Kuvattava rinta puristetaan kahden levyn väliin, jotta kuvattava rinta pysyisi paikallaan, rinnassa olevat yksityiskohdat erottuisivat paremmin ja säderasitus pienenisi.
Puristus saattaa tuntua epämukavalta, mutta kestää vain sen hetken, kun kuva otetaan. Kuvia voidaan ottaa useita eri suunnista.

Ultraäänitutkimus mammografian yhteydessä

Ultraäänitutkimuksella voidaan selvittää rinnassa olevan kyhmyn luonnetta tarkemmin. Ultraäänitutkimuksessa rintojen läpi lähetetään korkeataajuisia ääniaaltoja, jotka muunnetaan kuviksi laitteen näytölle. Erityisesti alle 30-vuotiailla, joilla rintakudos on tiivistä, ultraääni on tärkeä rintojen perustutkimus. Muissa ikäryhmissä se on muita tutkimuksia täydentävä tutkimus

Tutkimuksen jälkeen

Mammografia ei vaadi jälkiseurantaa. Neulanäytteen oton jälkeen saat tarvittaessa jälkihoito-ohjeet.Lääkäri tutkii otetut kuvat ja tekee niistä lausunnon. Hoitava lääkärisi kertoo sinulle tuloksista ja siitä, miten hoitoa jatketaan. Ota yhteyttä Seppälääkäreihin, mikäli sinulla ei ole tiedossa vastaanotto- tai soittoaikaa.

Mammografia ilman lähetettä

Jos sinulla ei ole lähetettä mammografiaan niin saat sen lääkäriltämme ilman lisäkustannuksia.

Ajanvaraus mammografiaan

Voit varata ajan mammografiaan soittamalla 014 5744 111. Jos et tiedä tarkalleen mitä tutkimusta olet etsimässä, niin me opastamme sinua mielellämme. Ystävällinen henkilökuntamme osaa auttaa aina tarvittaessa, eikä tutkimukseen pääsy jää kiinni esimerkiksi epäselvistä lähetteen tiedoista.

Varatun ajan voi perua kustannuksitta kun peruminen tapahtuu viimeistään edellisenä vuorokautena ennen varattua aikaa. Jos sinulla on jotain kysyttävää, niin soita meille, autamme mielellämme.

Tervetuloa!

Lue palveluistamme

Tutkimuksen jälkeen

Katso kuvia ja lausuntoja:
Potilaalle
Lääkärille

Kuvalevyn avausohje

Seppämagneetti Oy

  • Maanantai 8-19
  • Tiistai 8-19
  • Keskiviikko 8-19
  • Torstai 8-19
  • Perjantai 8-16
  • Lauantai Suljettu
  • Sunnuntai Suljettu

Ajanvaraus


Puhelin 014 5744 111

© 2021 Seppämagneetti Oy. All rights reserved. Kotisivut: Rotia PRKL Oy